Оптимізація інфраструктури мобільних мереж 6G - Городецька , О. С.; Будаш, М. В.; Павліченко , Ю. Ю.; Прикмета , А. В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У статті представлено розгорнутий аналіз комплексного підходу до забезпечення енергоефективності апаратного забезпечення мереж шостого покоління (6G) як одного з визначальних чинників сталого розвитку телекомунікаційної інфраструктури в умовах зростання попиту на високошвидкісні, надійні та екологічно збалансовані послуги зв’язку. Розглянуто концепції та практичні рішення, спрямовані на зменшення енергоспоживання при одночасному збереженні або підвищенні продуктивності мережевих компонентів, включно з базовими станціями, терміналами користувачів, системами передавання й обробки даних. Обґрунтовано необхідність використання алгоритмів штучного інтелекту та машинного навчання для динамічного управління режимами роботи обладнання, прогнозування навантажень і адаптивного регулювання енергоспоживання у реальному часі. Наведено перспективи інтеграції відновлюваних джерел енергії, технологій енергозбирання (energy harvesting) та бездротової передачі енергії (WPT), що підвищують автономність вузлів і сприяють зниженню залежності від традиційних енергетичних ресурсів. Показано роль 6G у забезпеченні високоточного моніторингу параметрів довкілля, екологічного картографування та підтримки громадського екологічного контролю за допомогою масових сенсорних мереж і голографічних комунікацій. Проведено огляд сучасних методів моделювання каналів і поширення сигналу в терагерцовому діапазоні з урахуванням ефектів багатопроменевого середовища, використання massive MIMO, інтелектуального формування променя, гібридних антенних решіток та адаптивних схем модуляції і кодування. Окреслено стратегії оптимізації показників ефективності та якості обслуговування (QoS), включно з інтеграцією AI/ML-рішень, периферійних (edge/fog) обчислень, когнітивного управління спектром, мережевої сегментації (network slicing) і сервісно-орієнтованих архітектур. Проаналізовано технічні, регуляторні та екологічні виклики впровадження 6G, зокрема стандартизацію, забезпечення кіберстійкості, гармонізацію частотних ресурсів, зниження вуглецевого сліду та підвищення енергоефективності життєвого циклу обладнання. Визначено напрями міждисциплінарних досліджень, орієнтованих на розроблення адаптивних, стійких до збоїв, масштабованих та енергоощадних телекомунікаційних систем наступного покоління, здатних задовольнити зростаючі потреби цифрової економіки та суспільства. Отримані результати можуть бути використані у формуванні концепцій «зеленого» зв’язку, проєктуванні енергоефективних архітектур мереж, розробленні стратегій керування енергоспоживанням та впровадженні технологій, що поєднують високу пропускну здатність, низьку затримку, гнучке керування ресурсами та екологічну відповідальність.