Методи та засоби моделювання зон покриття Wi-Fi та впливу інтерференції на якість сигналу - Ухань, Є. О. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
Досліджено методи та засоби моделювання зон покриття Wi-Fi та впливу перешкод у локальних бездротових комп’ютерних мережах на базі WiFi-технології. Розглянуто актуальність проблеми, зумовлену зростанням вимог до якості сигналу умовах інтенсивного використання Wi-Fi у офісах та виробничих об’єктах. Для вирішення поставленої задачі проведено аналіз сучасних методів моделювання зон покриття, що поділяються на фізичні (регулювання потужності передавачів, застосування спрямованих антен, повторювачів) та програмні (симулятори NS-3, OMNeT++, CAD-засоби Ekahau, AirMagnet, математичні моделі поширення сигналу). Особливу увагу приділено моделюванню за допомогою симуляторів NS-3 та OMNeT++, які дозволяють відтворювати роботу протоколів рівнів PHY та MAC для стандартів Wi‑Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax/be. Проведено практичне моделювання зони покриття сегменту мережі Чорноморського національного університету ім. Петра Могили із застосуванням математичної моделі ITU-R P.1238 та візуалізацією теплової карти сигналу в MATLAB. Результати підтвердили важливість правильного розміщення точок доступу для мінімізації втрат та покращення якості сигналу. Додатково виконано симуляцію у середовищі NS-3, яка дозволила оцінити вплив інтерференції та відстані на якість обслуговування. Отримані результати демонструють перспективність комбінованого підходу до моделювання та підтверджують необхідність подальшого дослідження новітніх технологій Wi-Fi 6 та Wi-Fi 7 із підтримкою MU-MIMO та OFDMA.