Метод побудови нейромережевих засобів розпізнавання емоційного забарвлення текстів в універсальних комп'ютерних засобах - Коровій, О. С.; Терейковський, І. А. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У статті запропоновано метод побудови нейромережевих засобів для розпізнавання емоційного забарвлення українськомовних текстів в умовах «універсальних» обчислювальних засобів (CPU/мобільні пристрої/GPU). Метод уніфікує етапи кодування вхідних даних і декодування вихідних даних нейроморежі у ймовірнісні оцінки та формалізує алгоритм вибору архітектури залежно від ресурсних обмежень і вимог до точності. Передбачено три гілки: легковагові моделі для обмежень обчислювальних ресурсів, послідовні рекурентні моделі для помірних ресурсів і моделі на основі архітектури трансформер для сценаріїв з пріоритетом якості. Показано уніфікований конвеєр обробки текстових фрагментів: токенізація/векторизація, нейромережеве перетворення, нормування і вибір домінантної емоції. Експериментальна перевірка двох прототипів підтверджує компроміс «якість–ефективність»: RoBERTa перевершує FastText за точністю, однак вимагає більше параметрів і має вищу затримку інференсу (мілісекунди проти мікросекунд). Метод орієнтовано на українську мову та змішаний контент соціальних мереж, підтримує оптимізації для ресурс-обмежених платформ. Практична цінність полягає у керованому виборі архітектури і відтворюваному процесі розроблення, що забезпечує баланс точності, швидкодії та енергозатрат. Перспективи включають ансамблі/гібриди, роботу з сарказмом та розширення переліку емоцій. Результати демонструють, що систематизований підхід дає можливість створювати адаптивні рішення для моніторингу настроїв у реальному часі та інтеграції в мобільні й вбудовані системи. Запропонована методика сумісна з існуючими корпусами, метриками та стандартами відтворюваності і відкритої наукової практики