Математичне моделювання вірусного гепатиту B - Зеленський , К. Х.; Ліщина, Н. М.; Скуратова, А. О.; Кіт, Г. В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
Дослідження просторово-часових моделей вірусних інфекцій стали незамінним інструментом для біологічних дослідників, оскільки вони можуть покращити розуміння динаміки вірусу всередині мішені, зокрема популяції вірусних частинок у взаємодії з іншими популяціями, математичні моделі яких описують відповідними крайовими задачами математичної фізики для рівнянь із частинними похідними. Наявні публікації щодо просторово-часових моделй популяцій гепатиту В обмежуються формулюванням математичних моделей. Тому нашою метою є розробку числово-аналітичних методіів пушуку озв'язків нелінійних просторово-часових моделей із подальшим викоримьанням цих розв'язів для синтеху оптимального керування дозами пікарських препаратів, маючи на меті зменшення (або повного знешкодження) впливу вірусів на орган-мішень. Застосування числово-аналітичного ітераційного методу, що грунтується на використанні методу інтегральних перетворень, надало можливість отримати наближені розв'язки відпоідних крайових задач для систем нелінійних диференціальних рівнянь із частинними похідними, фкі отримані у квадратурах, що надає можливість аиконувати синтех оптимального керування у реальному часі (на відміну від можливого застосування для цієї мети відповідних різницевих схем