Розробка застосунку для взаємодії з комп’ютером за допомогою жестів з використанням технологій ComputerVision - Міронов, Н.О.; Самчук, Л.М. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У роботі досліджено методи безконтактного керування комп’ютером за допомогою жестів рук на основі технологій комп’ютерного зору та машинного навчання. Наведено приклади застосування технологій в різних сферах життя, де вони показують переважну ефективність та зручність над традиційними інтерфейсами взаємодії з системою. Описано засоби та інструменти, використані під час розробки програмного застосунку. Запропоновано модульну архітектуру системи, яка забезпечує розпізнавання жестів у реальному часі, включаючи сегментацію зображень, відстеження ключових точок руки та класифікацію рухів. Реалізовано функціонал для переміщення курсора, виконання лівих та правих кліків, подвійних клацань, прокручування сторінок і регулювання гучності. Результатом роботи є програмний продукт, який підтримує переміщення курсора миші, лівий і правий кліки, подвійний клік, перетягування об’єктів, скролінг та регулювання гучності. Проведено тестування як функціонування основних команд застосунку, так і роботи на різних апаратних конфігураціях в реальному часі. Запропоновано рішення для вдосконалення надалі й розширення функціоналу програмного забезпечення.