Аналіз можливостей використання цифрових бібліотек в освітньому процесі вищих військових навчальних закладів - Буяло, О.В.; Зайцев, О.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У статті проведено аналіз можливостей використання цифрових автоматизованих бібліотечних інформаційних систем (ЦАБІС)з відкритим кодом у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ). Розглянуто еволюцію таких систем, від їхнього становлення до сучасних рішень. Особливу увагу приділено аналізу популярних програмних платформ, зокрема Koha, Evergreen, OpenBiblio, PMB, NewGenLib. Описано їх функціональні можливості, критерії вибору та порівняльні переваги для військових навчальних установ. Зокрема, визначено, що система Koha виділена як найбільш перспективна завдяки її перевагам: відкритому вихідному коду, можливістю розгортання в локальних мережах, підтримкою різних мов інтерфейсу та постійному оновленню електронного контенту. Визначено, що впровадження ЦАБІС є ключовим етапом у створенні мережевого середовища для доступу до електронних ресурсів, особливо в умовах воєнного часу. Це сприяє підвищенню ефективності освітнього процесу, зниженню матеріальних витрат та пришвидшенню впровадження результатів наукових досліджень. У статті запропоновано критерії оцінювання ЦАБІС, серед яких операційна система, доступність налаштувань, можливість роботи в умовах обмежень. У підсумку зроблено висновок про доцільність використання Koha для ВВНЗ, з огляду на її універсальність і функціональність. Заплановано подальше практичне тестування та формування рекомендацій для оптимізації роботи системи у військових навчальних закладах.