Моделювання криволінійних спряжених поверхонь за допомогою комп’ютерних технологій - Ісмаілова, Н.П.; Єлісєєв, І.М.; Перекрестов, І.С. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У роботі пропонується моделювання криволінійних спряжених поверхонь для практичного використання за допомогою комп’ютерних технологій. В середовищі MATLAB розроблена програмна реалізація по удосконаленню методів кругового та гвинтового перетворення, для моделювання криволінійних спряжених поверхонь за допомогою яких можна вирішити більш складні завдання по проектуванню виробів кінематичних пар в машинобудуванні. У галузі моделювання криволінійних складних поверхонь зусиллями провідних вітчизняних і зарубіжних вчених отримано важливі теоретичні та важливі практичні результати. Для того, щоб з ступенем точності достатнім  описувати криволінійні профілі проектованих елементів, програмне забезпечення сучасних систем моделювання руху повинно включати ефективні алгоритми для автоматичної інтерполяції просторового руху робочого органу в спроектовану програмну реалізацію