Роль UML-діаграм у плануванні проєкту інформаційної системи на прикладі системи піших туристичних маршрутів - Дейнеко, Л.М.; Кунанець, Н.Е. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
Будь-який процес вимагає попереднього аналізу та планування. Сучасні інформаційні системи стають щоразу більш складними, а, відповідно, етап планування потребує додаткового часу та уваги. Одним з інструментів, що активно використовується фахівцями з розроблення ІТ-продукції, є UML - мова моделювання, що дозволяє описати та відобразити логіку системи. У цій статті розглянуто використання UML-діаграм на етапі планування та вплив даного інструменту на загальний результат розробленого рішення. Дане дослідження базується на прикладі системи піших туристичних маршрутів та розробці окремої реальної системи. Обґрунтовано важливість використання такого підходу в інженерії вимог, що дозволить прослідкувати залежність між наявністю моделей та якістю системи. У даній роботі проаналізовано не тільки переваги моделювання, а й виклики та складнощі, що можуть виникати під час аналізу нефункціональних вимог до системи. Це дослідження дозволило підсумувати роль UML-діаграм та окреслити основоположні принципи, що значною мірою покращать досвід використання такого підходу на різних етапах життєвого циклу інформаційних систем. Дана робота закладає підвалини для подальших досліджень та дозволить масштабувати вже здобуті результати для виявлення додаткових особливостей і деталей застосування моделювання. Варто підкреслити, що такі дослідження можуть стосуватися різних областей та аспектів UML, наприклад, у якості інструменту для пошуку недоліків чи покращення комунікації в команді спеціалістів загалом. Отримані результати можна застосувати у сфері тестування, бізнес-аналізу та під час розробки архітектури програмних рішень.