Оптичні лінії зв’язку - Мадінов, М.Л. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
Передача сигналів паралельними шляхами є ключовим аспектом сучасних ліній зв’язку, особливо тих, що включають використання оптичних волокон. Просторовий паралелізм, фундаментальна концепція в цій області, відіграє вирішальну роль у підвищенні пропускної здатності та ефективності волоконно-оптичних мереж зв’язку. Завдяки одночасному передаванню сигналів через кілька просторових каналів просторовий паралелізм значно підвищує швидкість передачі та пропускну здатність даних. Цей підхід дозволяє одночасно використовувати різні шляхи в межах оптичного волокна, ефективно збільшуючи доступну пропускну здатність і підвищуючи загальну продуктивність мережі. Завдяки ретельному аналізу стає очевидним, що фактор паралельності, який представляє кількість просторових каналів, створених за допомогою мультиплексування, є ключовим визначальним фактором для оптимізації спектральної ефективності та сукупної швидкості передачі даних. Наголошується, що роль просторового мультиплексування полягає в тому, щоб ефективно та якомога рівномірніше поєднувати світло від пучка одномодових волокон на ядра багатоядерного волокна або моди багатоходових або когерентних ядерних волокон, і навпаки. У випадку мультиплексування для одномодового багатоядерного або когерентного волокна механізм з’єднання є простим і відображає масив одномодових вхідних променів на масив одномодових вихідних променів. Загалом, робота містить уявлення про роль просторового паралелізму в сучасних волоконно-оптичних системах зв’язку. Вона досліджує, як передача сигналів через паралельні шляхи підвищує швидкість передачі та пропускну здатність даних. У статті кількісно оцінено внесок просторового мультиплексування у швидкість передачі даних та спектральну ефективність. Вона підкреслює важливість методів просторового мультиплексування, таких як поляризація, спектральне, модальне та базове мультиплексування для оптимізації продуктивності мережі.