Методи складання маршрутів польоту для БПЛА з пересувним центром обслуговування. - Шенгелія, В.О.; Жданова, О.Г. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У статті розглядаються методи складання маршрутів польоту для безпілотних літальних апаратів (БПЛА) з пересувним центром обслуговування (ПЦО). Досліджувана задача передбачає наявність одного БПЛА та одного ПЦО, який має множину місць дислокації. Метою роботи є підвищення якості маршрутів польоту. Для розв’язання задачі розроблено жадібний алгоритм, алгоритм штучної бджолиної колонії та табу-пошук. Запропонований бджолиний алгоритм налічує три способи організації роботи бджіл-розвідників і п’ять способів організації роботи бджіл-фуражирів, комбінації яких утворюють 15 різноманітних алгоритмів. Для алгоритму табу-пошуку розроблено чотири способи роботи локальної оптимізації. Експерименти показали, що найкращий із алгоритмів табу-пошуку працював значно швидше за найкращий з бджолиних алгоритмів, але в середньому трохи поступився в якості побудованих маршрутів.