Комп’ютерне моделювання для медицини катастроф. Підхід до автоматизованого аналізу рішень з організації мобільних медичних шпиталів - Чибіряк, Я.І.; Захарова, А.М.; Лавров, Є.А.; Сірик, О.Є.; Баранова, І.В.; Татарчук, Р.М. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
Засоби імітаційного моделювання все частіше використовуються спеціалістами органів управління для оцінювання ефективності роботи медичних організацій.  У роботі запропоновано структуру та розроблено імітаційну модель мобільного медичного шпиталю, яка дозволяє оцінити робоче навантаження на окремі відділення шпиталю у залежності від інтенсивності вхідного потоку поранених. Побудовано імітаційну систему аналізу та візуалізації даних, що може бути використана для прийняття рішень щодо розподілу, мобілізації сил та засобів медичних служб в умовах бойових дій. Дані для побудови моделі були отримані з довідкової медичної літератури, також надавалися пропозиції від окремих медичних організацій міста Суми та від бойових медиків з прикордоння. Імітаційне моделювання здійснюється у програмі FlexSim. Дискретно-подійна модель побудована на базі математичного апарату, який використовується для оцінювання часових показників проведення лікувальних заходів під час обстрілів, пожеж та інших надзвичайних ситуацій. До них відносяться такі параметри, як тривалість надання медичної допомоги, середній час очікування поранених в чергах та ін. параметри. Імітаційна модель надає можливість виводити інформацію про завантаженість окремих відділень, це дозволяє швидко приймати рішення про зосередження сил і засобів у потрібних підрозділах шпиталю. Впровадження імітаційної моделі медичного шпиталю в діяльність ВСУ дозволить у режимі реального часу управляти ефективністю надання медичної допомоги пораненим у зонах воєнних конфліктів.