Система для відстеження руху очей на основі машинного навчання. - Седінкін, О.А.; Деркач, М.В.; Скарга-Бандурова, І.С.; Матюк, Д.С. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У статті розглянута актуальна технологія визначення точки фіксації погляду, що надає можливість інтерактивної взаємодії у різних сферах, зокрема у вдосконаленні комп’ютерних інтерфейсів. Розроблена система для відстеження руху очей ґрунтується на методі HOG та лінійному алгоритмі машинного навчання SVM й реалізована на мові програмування Python з підключенням бібліотек: OpenCV, Dlib, numpy. Представлена система виділяє зіниці на зображенні обличчя людини, визначає координати зіниць лівого і правого ока, визначає напрямок погляду людини.