Відслідковування погляду як інструмент дослідження поведінки користувача. - Решетняк, В.В.; Фауре, Е.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
В цій статі розглядається технологія відслідковування погляду, яка є однією з ключових в аналізі користувацької поведінки при взаємодії з комп’ютерними системами й має широке практичне застосування. Було розглянуто і проаналізовано сучасні можливості та обмеженя існуючих методів і обладнання для айтрекінгу, а також на визначено проблеми та перспективні напрямки для подальших досліджень. Були розглянуті основні апаратні комплекси, такі як настільні трекери, мобільні окуляри для айтрекінгу, системи для імерсивних середовищ, а також системи засновані на вбудованих камерах. Це дослідження також включає аналіз та класифікацію методів локалізації очей: на основі форми очей, на основі особливостей форми та на основі оточення області очей. Також було досліджено сучасні методи гейз-трекінгу, які є ключовими для аналізу переміщення очей і визначення точки погляду користувача. Методи на основі особливостей форми забезпечують точність, але мають обмеження при сильному освітленні. Методи на основі моделей вимагають високої роздільної здатності зображень і калібрування, але дозволяють визначати напрямок погляду за допомогою простих характеристик обличчя. Методи на основі перехресного співвідношення не потребують калібрування, але потребують додаткового освітлення. Методи на основі оточення області очей ефективні з низькоякісними зображеннями, але мають обмеження щодо положення голови. Дослідження вказує на значний потенціал вдосконалення технологій відслідковування погляду для покращення користувацьких інтерфейсів та підвищення доступності. Підкреслюється необхідність розробки адаптивних методів, які можуть функціонувати в різних умовах середовища та обмеженнях обладнання.