Виявлення та пом’якшення вразливостей безпеки в протоколах динамічної маршрутизації: поточні виклики та рішення - Маруняк, С.Т. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У сучасному світі, де цифрова інфраструктура стає все більш комплексною та взаємопов’язаною, динамічна маршрутизація відіграє ключову роль у підтримці ефективності та гнучкості мережевих систем. Метою статті є визначення актуального стану безпекових вразливостей у протоколах динамічної маршрутизації, що застосовуються в мережевих системах, та запропонувати комплексну стратегію зниження ризиків з використанням можливостей штучного інтелекту. Стаття розглядає різні протоколи динамічної маршрутизації, такі як OSPF, IS-IS, BGP, та EIGRP, їх особливості та сфери застосування в залежності від конкретних потреб та вимог до мережевого середовища. Особлива увага приділяється вибору між цими протоколами з урахуванням факторів, таких як масштабування, гнучкість управління та наявність специфічного обладнання. Акцентовано, що безпека динамічної маршрутизації залишається вразливою до різноманітних загроз через недоліки в аутентифікації, масштабуванні, розподілі навантаження та можливості фальсифікації маршрутизаційної інформації. Наголошено на значенні комплексного підходу до забезпечення безпеки, включаючи застосування сучасних методів аутентифікації, оновлення програмного забезпечення, моніторинг мережі та використання шифрування. Окремо висвітлено роль штучного інтелекту в ідентифікації та пом'якшенні загроз, що відкриває нові перспективи для підвищення безпеки мережевих інфраструктур. Підкреслено необхідність неперервного розвитку та інвестицій в кібербезпеку, а також потребу в стійкій увазі до безпеки на рівні маршрутизаційних протоколів для ефективного протистояння кіберзагрозам. Запропоноване дослідження може бути корисним фаховим дослідникам, аналітикам, бізнесу. Подальші дослідження фокусуватиметься на детальному аналізі впливу штучного інтелекту на виявлення та пом’якшення вразливостей безпеки в протоколах динамічної маршрутизації.