Стандартизація веб-доступності інформаційно-комунікаційних технологій як спосіб залучення більшого числа користувачів - Лукашук, М.М. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У роботі досліджено стандартизацію веб-доступності інформаційно-комунікаційних технологій як способу залучення більшого числа користувачів. Зазначається, що під веб-доступністю розуміють інклюзивну практику, за якої веб-сайти, онлайн-інструменти та веб-технології розробляються таким чином, щоб їх могли використовувати люди з особливими потребами, у тому числі й особливо особи з обмеженими можливостями здоров'я. Наголошується, що під час організації доступного веб-контенту необхідно враховувати індивідуальні особливості, які можуть перешкоджати доступу користувача до Інтернету. Наголошується, що дизайн веб-сторінки доступний, якщо користувач може вільно оперувати веб-контентом без сторонньої допомоги, а саме сприймати матеріал і розуміти його, орієнтуватися в межах сторінки або групи зв'язаних сторінок, переміщатися за гіперпосиланнями та вносити свої дані до інтерактивних форм. Зазначається, що головним органом стандартизації веб-технологій є Міжнародний консорціум всесвітнього павутиння, який ґрунтується на принципі, що доступність Інтернету для осіб з обмеженими можливостями здоров'я може бути досягнута, якщо доступні та перебувають у взаємодії такі компоненти: веб-контент (змістовна частина та розмітка); користувальницькі агенти (браузери та інші веб-додатки); асистивні технології (допоміжне програмне та апаратне забезпечення); користувачі з обмеженими можливостями здоров'я, які знають адаптивні стратегії оперування веб-сторінками; веб-розробники, які мають компетенції до розробки доступних веб-сторінок; програмне забезпечення веб-розробника; інструменти оцінки доступності веб-ресурсів. Описано детально всі версії WCAG, розвиток яких продовжується безперервно. Наголошено, що кожна нова версія ініціюється W3C з метою покращення рекомендацій доступності та побудована на принципі зворотної сумісності з версією-батьком. Важливість веб-доступності додатково підкреслюється необхідністю цілісного підходу, який залучає всіх зацікавлених сторін, включаючи розробників, користувачів з обмеженими можливостями та постачальників технологій. Стандартизуючи веб-доступність, мета полягає в тому, щоб створити інклюзивне цифрове середовище, де всі користувачі, незалежно від їхніх фізичних чи когнітивних здібностей, зможуть отримати доступ і скористатися інформацією та послугами, доступними в мережі Інтернет. Це не тільки збільшує потенційну базу користувачів, але й сприяє рівним можливостям і соціальній інтеграції в епоху цифрових технологій.