Ризики інформаційних витоків з мобільних пристроїв - Журавська, І.М.; ФІсун, М.Т. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У статті розглянуто загрози безпеці мобільних застосунків, уразливості мобільних операційних систем (ОС), канали витоку інформації, семантичну безпеку, безпеку, пов’язану з інфраструктурою, тощо. Зазначено, що порушення безпеки можна пом’якшити за допомогою покращення поведінки та ставлення до безпеки, а не лише за допомогою кращих технологій. Показано, що програми під керування як ОС Android, так і iOS за замовчуванням можуть отримувати доступ до датчиків, таких як акселерометр і гіроскоп, мікрофон і камера під час роботи у фоновому режимі без відома або згоди користувача. Проаналізовано ризики витоку інформації внаслідок надання прав системного доступу застосункам з root-правами, оновлення системи прошивками, що містять шкідливі програми або вразливості, які можуть бути використані зловмисниками. Проаналізовано методи перехоплення керуванням мобільними пристроями з використанням засобів пакету Smurf Suite, технологій фішингу та ін. Запропоновано практичні рекомендації щодо зменшення ризиків безпеки при використанні мобільних застосунків як для користувачів, так і для розробників. Наведено переваги використання, Apple Neural Engine і користувацьких моделей CreateML в мобільних пристроях з ОС iOS для обробки даних прямо на пристрої, щоб уникнути тривалих і потенційно ризикованих звертань до віддаленого сервера.