Застосування БПЛА з технологією вейвлет-перетворення у військових операціях: розвідка, виявлення цілей та навігація - Дмитренко, Т.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У цій роботі основна увага зосереджена на використанні безпілотних літальних апаратів (БПЛА), робота яких ґрунтується на використанні вейвлет-перетворення як базової основи для забезпечення високої роздільної здатності зображень і реалізації великого оглядового району розвідки. Використання даної архітектури у військових умовах мотивується її вмінням здійснювати розвідку, виявлення цілей, навігацію та моніторинг територій з високою точністю, що дозволяє військовим здійснювати оперативне планування та приймати ефективні рішення на основі зібраної інформації. Проаналізовано функціональність вейвлет-перетворення у навігації БПЛА у просторі на прикладі імплементації даної технології у механізм знешумлювання у гіроскопі БПЛА. Описано дискретну вейвлет-функцію у дискретному вейвлет-перетворенні та наведено математичний аспект знаходження коефіцієнту дискретної вейвлет-трансляції. Наголошено, що метою вейвлет-перетворення у контексті знешумлення зображень є виділення корисного сигналу та усунення сигналу перешкод у вихідному сигналі. Охарактеризовано вейвлет-знешумлення та основну увагу приділено пороговому методу знешумлення з повним описанням його етапів. Зазначається, що вейвлет-перетворення являє собою математичний інструмент для обробки сигналів і зображень, пропонує унікальні переваги в розширенні можливостей БПЛА у сфері розвідки. Застосовуючи алгоритми вейвлет-перетворення до даних, отриманих бортовими датчиками, БПЛА можуть ефективно обробляти й аналізувати одержані зображення високої роздільної здатності та повну обізнаність про ситуацію на величезних географічних територіях. Загалом, у ході даного дослідження проводиться огляд інтеграції інноваційної технології вейвлет-перетворення в системи БПЛА, що революціонізує підхід до ведення військових операцій в умовах сьогодення. Описаний функціонал допомагає військовим планувати маршрути та вибирати найбільш ефективні шляхи пересування з урахуванням поточних змін.