Формалізація процесу розпізнавання ключових слів у голосовому сигналі - Дідус, А.В.; Терейковський, І.А. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У даній роботі було здійснено формалізацію процесу розпізнавання ключових слів у голосовому сигналі, що стало основою для розробки деталізованої концептуальної моделі. Запропонована модель надає комплексний і систематизований опис процесу створення ефективних засобів розпізнавання. Модель охоплює критичні компоненти такі як виділення ознак, методологію моделювання, стратегію навчання, процедури тестування, та механізми використання. Значна увага приділяється впровадженню передових методів глибокого навчання, включаючи нейронні мережі, марковські моделі та техніки аугментації даних, що сприяє підвищенню точності розпізнавання ключових слів. Ця робота враховує численні виклики, пов'язані з варіативністю голосових сигналів, стійкістю до шумів, обмеженістю навчальних даних та вимогами до продуктивності в режимі реального часу. Запропонований формалізований підхід дозволяє оптимізувати взаємодію між компонентами та підвищити загальну ефективність системи розпізнавання ключових слів у голосовому сигналі.