Вплив використання штучного інтелекту на управління ризиками в проєктах: можливості та виклики - Симонов, В.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У статті досліджено важливість і необхідність використання штучного інтелекту в управлінні. Ефективність управління завжди визначає успіх будь-якого проєкту, а помилки при прийнятті адміністративних рішень можуть бути важливими, особливо на ранніх стадіях створення, розробки або планування. Окремі проєкти здебільшого є унікальними подіями, які дуже важко стандартизувати, але це процеси, які значною мірою охоплюють управління. З'являється нова модель управління проєктами, заснована на обов'язковому використанні програмного забезпечення на базі штучного інтелекту для автоматизації управлінської діяльності, яка враховує традиційний підхід до управління проєктами. Розглянуто особливості спеціальних програмних елементів, що забезпечують ефективне використання цифрових інструментів управління проєктами. Зʼясовано, що в умовах сучасності штучний інтелект – перспективна технологія, яка може ефективно впливати на процеси управління, прийняття рішень та комунікацію з громадськістю. Зазначено, що крім перспективних ознак, використання штучного інтелекту характеризується і великими ризиками. Визначено поняття «штучного інтелекту» в контексті управління, а також акцентовано на його важливості для сучасного суспільства в цілому. В управлінні штучний інтелект характеризується такими властивостями, як автоматизація та оптимізація процесів, удосконалення процесу прийняття рішень на основі аналізу великих обсягів даних. У основних результатах дослідження наведено приклади успішного впровадження штучного інтелекту у сфері управління проєктами. Штучний інтелект корисний інструмент для автоматизації щоденних операцій, аналізу даних та прогнозування, аналізу політики, покращення обслуговування громадян, планування ресурсів, підтримки прийняття рішень та багатьох інших аспектів управління.