Аналіз та оптимізація продуктивності баз даних у розподілених системах - Семенюк, В.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У роботі проведено аналіз та розкрито принципи оптимізації баз даних у розподілених системах. Наголошується, що в умовах швидко зростаючої бази цифрових користувачів високонавантажені програми – ті, які можуть обробляти від тисяч до мільйонів запитів за хвилину, – вимагають точного налаштування для задоволення попиту, що росте. Також розглядаються різні методи оптимізації та стратегії, необхідні підвищення продуктивності баз даних у розподілених системах. Спочатку аналізується важливість оптимізації коду від написання ефективних алгоритмів до використання правильних структур даних, підкреслюючи її вплив на зниження обчислювальної складності додатків, що входять до складу розподілених систем. Далі обговорюється актуальність оптимізації бази даних та досліджуються такі методи, як індексація, кешування та оптимізація запитів, які відіграють життєво важливу роль у збільшенні часу відгуку бази даних, а отже, і продуктивності програми. Докладно обговорюються основні покоління оптимізаторів запитів: оптимізація, керована певними фазами життєвого циклу (ODCP), і оптимізація, керована всіма фазами (ODAP). Схематично представлено фази життєвого циклу БД і процес оптимізації, що дозволяє наочно прослідкувати весь процес. Окреслено питання матеріалізованого та не матеріалізованого представлення, наведено особливості. Сформовано процес перезапису запиту в процесі оптимізації. Зазначається, що у процесі оптимізації запитів у паралельній обробці оптимальний послідовний план виконання, створений наприкінці фази оптимізації, перетворюється на паралельний план виконання після кроку розпаралелювання.