Концептуальна модель процесу прогнозування навантаження на вебсервер - Дичка, І.А.; Радченко, К.О.; Терейковський, І.А.; Терейковська, Л.О. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
Стаття присвячена вирішенню актуальної науково-прикладної проблеми розробки ефективних засобів прогнозування навантаження на вебсервер. Показано, що відсутність формалізованого та детального опису процесу розробки засобів прогнозування ускладнює можливість застосування в таких засобах сучасних теоретичних рішень, а відповідно і ускладнює можливість підвищення їх ефективності. В результаті проведених досліджень розроблено концептуальну модель процесу прогнозування навантаження на вебсервер, яка за рахунок врахування технічних особливостей вебсервера, типових параметрів вебтрафіку, а також за рахунок обґрунтування переліку параметрів оцінки ефективності дозволяє деталізувати напрями досліджень з проектування відповідних засобів прогнозування з урахуванням можливості застосування моделей та методів теорії вейвлет-перетворень. Визначено, що напрямки подальших досліджень пов'язані з розробкою вейвлет-моделі прогнозування навантаження на вебсервер комп’ютерної системи загального призначення