Тенденції розвитку інтернету речей в енергетиці - Бунке, О.С.; Новіков, П.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У межах статті проведено огляд тенденцій розвитку Інтернету речей в енергетиці. Використання «Інтернету речей» сприяє досягненню стратегічних цілей розвитку та функціонування електроенергетичної галузі. Підкреслено, що за допомогою Інтернету речей створення єдиної інформаційної системи та відображення стану обладнання в режимі реального часу дозволяє підвищувати надійність енергосистеми, оптимізуючи перетікання енергії, завантажуючи найбільш надійне обладнання та знижуючи помилки персоналу при керуванні функціонуванням системи. Наголошується, що надійність енергосистеми безпосередньо пов'язана з її ефективністю та безпекою. З підвищенням надійності зменшується збиток енергокомпанії та споживача. Інформація про стан та параметри роботи обладнання в IoT дозволяє розглядати систему розподілених об'єктів енергосистеми як єдиний об'єкт (віртуальну електростанцію), включаючи енергосистему споживача та керуючи її режимами за допомогою інтелектуальних систем обліку. Зазначено, що зниження аварійності зменшує негативні впливи на довкілля, персонал компанії та енергосистеми споживача. Технологічно IoT забезпечується за рахунок використання контролерів технічного стану обладнання, ізоляторів, які можуть виявити коронні розряди, датчики провисання проводів, «розумних» систем обліку енергії та багатьох інших елементів. Підкреслено, що технологія «Інтернету речей» дає імпульс не лише технологічному розвитку електроенергетики, а й дозволяє використовувати нові методи управління енергосистемами та змінити бізнес-моделі ринкових відносин у галузі, дозволяючи оптимізувати систему енергетики, що може призвести до кращого використання навколишнього середовища та природних ресурсів, що, у свою чергу, призведе до масштабних переваг розумних енергетичних систем.