Розробка підсистеми автоматизованого управління відносинами з клієнтами малого бізнесу - Мельник, А.О.; Кинаш, Ю.Є. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У статті приведено розробку підсистеми автоматизації управління відносинами з клієнтами на базі CRM-системи. В статті обґрунтовано актуальність розробки, розглянуто способи автоматизації управління відносинами з клієнтами, проведено аналіз наявних в Україні подібних систем. Приведено діаграму використання підсистеми для користувачів. Розроблено блок-схеми алгоритмів роботи. Приведено діаграму взаємодії модулів системи. Спроектовано базу даних та розроблено діаграму класів системи. Розроблено інтерфейс користувача та реалізовано програмні модулі. Запропонована підсистема автоматизованого управління може успішно використовуватися у сфері діяльності малого бізнесу. Практичне значення розробленої системи полягає у можливості автоматизувати взаємодію підприємства з клієнтами. Підсистема буде використовуватися для збереження даних про клієнта, товари і угоди. Використання підсистеми забезпечить автоматизацію частини рутинної роботи, наприклад, при веденні угод. Завдяки цьому, мінімізується кількість помилок в роботі підприємства і підвищується продуктивність загалом