Розробка інформаційної системи пошуку ментора для підвищення кваліфікації в ІТ галузі - Бубній , Д.Ю.; Дубук, В.І. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У статті обгрунтовано актуальність та наведено результати моделювання й розробки засобів інформаційної системи пошуку ментора для підвищення кваліфікації в ІТ галузі, які допоможуть здійснити об’єктивний та ефективний пошук ментора. Приведено опис, стислу характеристику та аналіз основних сервісних програмних засобів для пошуку ментора, а також визначено їх основні переваги і недоліки. У роботі розроблено та наведено концептуальну модель автоматизованої інформаційної системи пошуку ментора для підвищення кваліфікації в ІТ галузі, яка відображає спосіб взаємодії користувачів з елементами системи. Визначено та наведено інформаційні потоки в системі. Спроєктовано основні компоненти системи та їх взаємозв’язки. Приведено діаграму випадків використання системи. Сформовано та відображено у вигляді діаграм основні функціональні можливості системи. Розглянуто всі сутності, які наявні в системі та зовнішні сервіси, з якими буде співпрацювати система. Розроблено алгоритм роботи автоматизованої інформаційної системи пошуку ментора для підвищення кваліфікації в ІТ галузі, а також діаграму прецедентів, контекстну діаграму та діаграму класів. Розроблено і наведено структуру бази даних системи пошуку ментора для підвищення кваліфікації в ІТ  галузі. Розроблено та описано графічний людино-машинний інтерфейс системи, за допомогою якого можна організувати діалог користувача з системою та здійснити пошук ментора. Розроблену систему пошуку ментора для підвищення кваліфікації в ІТ галузі можна буде використовувати для ефективного пошуку ментора та цілісної співпраці, що сприятиме розвитку учнів для підвищення кваліфікації в ІТ  галузі. Практичне застосування розробленої системи є актуальним і може сприяти подальшому розвитку освіти, кар'єрного зростання та самовдосконалення. Розроблена система забезпечує доступну платформу для знаходження відповідного ментора та сприяє підвищенню якості менторської підтримки, підвищенню рівня професійної освіти дорослих, що позитивно впливатиме на результати їх професійної діяльності