Моделювання системи датчиків на базі мікроконтролера в ігровій симуляції «cмарт-будинок» з використанням шифрування даних - Розломій, І.О.; Косенюк, Г.В.; Науменко, С.В.; Михайловський, П.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
Стаття описує процес розробки моделі системи датчиків, що заснована на мікроконтролері, здатної симулювати роботу «cмарт-будинку». Технологія «смарт-будинку» стає все більш актуальною, оскільки забезпечує зручність та безпеку життя в приватному будинку або офісі. Із застосуванням датчиків, мікроконтролерів та інших пристроїв можливо автоматизувати процеси, що забезпечують комфорт, енергозбереження та зниження ризику аварійних ситуацій.Особлива увага приділяється використанню вбудованого модуля шифрування, що дозволяє захистити дані, що надходять з датчиків від несанкціонованого доступу. В сучасному світі зростає популярність розумних будинків та їх інтеграція з інтернетом речей. Однак, збільшення кількості підключених пристроїв та передача великого обсягу приватних даних ставлять під загрозу безпеку цих систем. У цьому контексті використання шифрування даних стає ключовим елементом для забезпечення конфіденційності та цілісності інформації. Дана стаття присвячена моделюванню системи датчиків на базі мікроконтролера для ігрової симуляції «cмарт-будинок» та акцентує увагу на використанні вбудованого модуля шифрування. Застосування цього модуля дозволяє ефективно захищати дані, що надходять з датчиків, від несанкціонованого доступу. У статті розглядаються різні аспекти моделювання системи датчиків, включаючи вибір підходів до інтеграції мікроконтролера, розробку алгоритмів збору та обробки даних, а також використання шифрування для захисту інформації. Захист даних, отриманих з датчиків, стає надзвичайно важливим аспектом, і саме тому використання шифрування є ключовим елементом для забезпечення конфіденційності та цілісності інформації. Результати дослідження підтверджують ефективність використання вбудованого модуля шифрування в контексті «cмарт-будинку» та його здатність забезпечувати безпеку даних, що передаються в систему