Дослідження функціональних можливостей трьохелементної антени - хвильового каналу - Радзівілов, Г.Д.; Ільїнов, М.Д.; Хоменко, П.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
В статті представлені результати досліджень, якими встановлено, що трьохелементна антена хвильовий канал є універсальною антеною, яка може використовуватися для забезпечення різних вимог до зони покриття та коефіцієнта підсилення. В штатному виконанні антена, що складається з активного вібратора, рефлектора та директора - є антеною з діаграмою направленості у формі сектора. Активний вібратор є симетричним петлевим випромінювачем, що забезпечує грозозахист антени. Рефлектор і директор є пасивними вібраторами, які збільшують коефіцієнт підсилення антени. Активний вібратор можна використовувати в якості самостійної антени шляхом його модернізації. При цьому діаграма направленості антени буде квазіненаправленою. На основі отриманих результатів встановлено, що ширину діаграми спрямованості в азимутальній площині можна зменшити, розташувавши активний вібратор над циліндричною щоглою на відстані приблизно λ/4 або λ/8. На основі проведених досліджень сформовано наступні рекомендації щодо вибору  антени ретранслятора транкінгового зв'язку: для забезпечення широкої зони покриття - слід використовувати з вертикальною поляризацією в штатному виконанні; для забезпечення вузької зони покриття - слід використовувати активний вібратор в якості самостійної антени з квазіненаправленою діаграмою спрямованості; для підвищення розвідзахищеності системи транкінгового зв'язку - слід використовувати з горизонтальною поляризацією.