Топологічна оптимізація компʼютерних мереж роботизованих систем - Чернящук, Н.Л.; Луцюк, А.Ю.; Семененко, А.Б.; Міщенко, Т.Ю.; Ніколаєва, В.О. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
У роботі досліджено вплив структури на ефективність централізованих трирівневих комп’ютерних мереж робототехнічних систем. Проведено аналіз існуючих методів топологічної оптимізації мереж. Проведено модифікацію методу структурно-топологічної оптимізації комп’ютерних мереж роботизованих систем на основі k-means кластеризації; алгоритми та програмне забезпечення для розв’язування задач оптимізації комп’ютерних мереж модифікованим методом на основі кластеризації k-середніх та інтерактивним методом