Аналіз динаміки зміни ролей студента, викладача та комп’ютера у сучасному освітньому процесі - Ткачов, В.М.; Д'яков, Я.Р.; Бітченко, О.М. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
Проаналізовано поняття освіти та системи навчання, їхніх завдань перед суспільством. Означено сучасні процеси у суспільстві, що ведуть до розмиття ролей елементів освітнього процесу, знижують його ефективність та актуалізують питання його трансформації. Наведено означення сутності викладач-орієнтованої парадигми організації освітнього процесу, а також перелік його переваг та недоліків. На основі означених даних проведено порівняльний аналіз з більш актуальною студент-орієнтованою парадигмою, її перевагами та відповідальностями сторін. Означено проблему різновидової упередженості викладача та можливостей її подолання за допомогою впровадження студент-орієнтованої парадигми освітнього процесу, інформаційних технологій. Наведено типові можливості інформаційних технологій у складі елементу системи навчання (асистент викладача, асистент студента, агрегатор статистики, аналітична система, агрегатор документації тощо). Показано наявні та потенційні позитивні зрушення від впровадження комп’ютера до навчального процесу як для безпосередніх його членів, так й для якості, впорядкованості знань у цілому. Констатовано необхідність підвищення комп’ютерної грамотності як викладачів, так й студентів. Означено перспективні напрямки подальших досліджень та трансформацій освітнього процесу