Способи зміни швидкостей зсуву в гідродинамічних пристроях для вимірювання реологічних параметрів неньютонівських рідин - Пістун, Є.П.; Крих, Г.Б.; Матіко, Г.Ф. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
В статті запропоновано принцип побудови гідродинамічних пристроїв для неперервного вимірювання реологічних параметрів в’язкопластичних та псевдопластичних рідин, який базується на створенні в чутливих елементах деформації зсуву з різними швидкостями. Розроблено ряд схем гідродинамічних вимірювальних пристроїв, в яких реалізовано різні способи зміни швидкості зсуву рідини. Отримані функції перетворення запропонованих гідродинамічних пристроїв на підставі витратних характеристик дросельних елементів та типу їх з’єднання в схемах.