Застосування технологій інтернету речей для оптимізації логістики в сільському господарстві - Акімов, Д.Д. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
У роботі досліджено застосування технологій Інтернету речей для оптимізації логістики в сільському господарстві. Підкреслено, що Інтернет речей, це концепція числової мережі фізичних предметів оснащених вбудованими технологіями для взаємодії з іншими або із зовнішнім середовищем. Наголошується, що впровадження нових і розвиток існуючих цифрових технологій дає можливість оптимізувати існуючі процеси в міжнародній економіці. Тому впровадження технологічних рішень в агропромисловий комплекс необхідно розглядати в якості важливого методу підвищення ефективності моделей управління, а також основою для подальшого розвитку та модернізації сільськогосподарської галузі. Описано важливість та актуальність електронної комерції в умовах функціонування Інтернет-споживання. Наголошується на проблемах підвищення своєчасності логістики холодового ланцюга, проблемах транспортування та регуляції холодового режиму для сільськогосподарської продукції, яка цього потребує. Підкреслено, що електронна торгівля свіжими продуктами оптимізує ланцюг поставок, забезпечує логістику холодного ланцюга, підвищує прозорість інформації та доставляє свіжі продукти споживачам ефективно та прозоро. Графічно представлено логістику холодового ланцюга та процес розподілу сільськогосподарської продукції на основі Інтернету речей, описано етапи проходження продукції від виробника до кінцевого споживача. Наголошується, що прискорення розвитку логістики холодового ланцюга може подовжити термін придатності та термін реалізації сільськогосподарської продукції та зменшити рівень втрат при транспортуванні сільськогосподарської продукції, забезпечуючи при цьому якість продукції, тим самим зменшуючи витрати на логістику та забезпечення економічної вигоди від електронної торгівлі свіжими продуктами харчування.