Питання розробки програмного забезпечення для автоматизації проведення та перевірки диктантів - Сіромаха, А.Г.; П’ятикоп , О.Є.; Котихова, Л.Д. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
Раніше диктанти були невід’ємною частиною будь-якого навчання та вивчення мови, для кращого запам’ятовування слів та орфографії. Але на цьому етапі життя через різні зовнішні причини навчання часто вимушено бути  дистанційним. В цих умовах стало складніше проводити даний вид роботи, тому написання диктантів майже припинило своє існування, хоча це дуже ефективна форма роботи. Розвиток інформаційних технології дозволяє створити програмне забезпечення для автоматизації процесу проведення диктантів. В статті наведено аналіз публікацій щодо синтезу мови та пошуку подібності між текстами. Надано опис прототипу програми, яка проводить вимову тексту та подальшу перевірку набраного користувачем тексту з початковим. В статті приводяться результати тестування програми для різних видів помилок.