Бізнес-інформаційні технології як головний аспект конкурентної переваги сучасного бізнесу. - Ніколаєвський, О.Ю. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2022)
У статті розкрито бізнес-інформаційні технології, як головний аспект конкурентної переваги сучасного бізнесу. Використання інноваційних інформаційних технологій дозволяє підприємству значно швидше розвиватися та отримувати більший прибуток. Наголошено, що для того, щоб вижити в сучасних умовах, бізнес підприємства повинні змінити вже існуючу структуру та здійснювати узгодженість між бізнес стратегіями та ІТ-технологіями. В умовах сьогодення скорочення часу стає основою отримання конкурентних переваг. Бізнес-стратегії, засновані на скороченні часу приносять максимальні конкурентні переваги. Зазначається, що в сучасних умовах розвитку світових ринків ключовим фактором, що визначає конкурентоспроможність підприємства, є наявність у нього унікального інформаційного ресурсу, який ґрунтується на бізнес стратегії підприємства та враховує основні показники сфери діяльності бізнесу. Тільки наявність інформаційного ресурсу не є джерелом конкурентної переваги. Володіння та розпорядження унікальним інформаційним ресурсом надає можливості бізнес підприємствам удосконалювати використання традиційних факторів виробництва та економічних ресурсів, або комбінувати їх з новими ресурсами, що забезпечує більшу результативність порівняно з конкурентами. На рівні підприємства впровадження бізнес-інформаційних технологій дає можливість швидшого збирання та аналізу інформації для прийняття стратегічних управлінських рішень. Інформаційні технології як інструмент допомагають знизити витрати, збільшити прибутковість підприємства, підвищити продуктивність праці за умови повної узгодженості зі стратегіями підприємства. Підкреслено, що використання бізнес-інформаційних технологій дає підприємству суттєву перевагу перед конкурентами, дозволяючи ефективніше розподіляти ресурси компанії, керувати персоналом, скорочувати витрати тощо. Завдяки інвестиціям в бізнес-інформаційні технології підприємства мають можливість змінити свій бізнес і в результаті збільшити частку ринку, зайняти нову нішу, налагодити тіснішу співпрацю з клієнтами та постачальниками.