Вдосконалення гідродинамічних пристроїв для вимірювання реологічних параметрів рідин. - Пістун, Є.П.; Матіко, Г.Ф.; Крих, Г.Б. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2022)
Запропоновано варіанти схем гідродинамічних пристроїв для вимірювання реологічних параметрів псевдопластичних та в’язкопластичних рідин, які працюють в режимі постійної витрати та в режимі постійного перепаду тиску. Наведено математичні залежності для визначення реологічних параметрів рідин, які можна реалізувати на промислових програмованих контролерах. Показано, що запропоновані гідродинамічні пристрої дають змогу суттєво зменшити методичні похибки вимірювання реологічних параметрів неньютонівських рідин.