Автоматизація організацій із використанням хмарних технологій: проблеми безпеки - Золялетдінов, K. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2022)
У статті розкрито принципи автоматизації організацій із використанням хмарних технологій крізь призму безпекового аспекту. Охарактеризовані основні етапи розвитку хмарних технологій, виявлені переваги використання цих систем у повсякденній роботі (мала витрата фінансових ресурсів, можливість універсального доступу до отримання інформації, постійне удосконалення програмного забезпечення та технологій). Водночас, звернено увагу на головні виклики, що стоять перед користувачами хмарних сервісів: потреба у постійному й безперебійному Інтернеті, неможливість відновлення інформації у випадку її втрати. Вагомою проблемою, отже, лишається забезпечення безпеки. Мета статті – проаналізувати ризики та ймовірні шляхи їх подолання при роботі організацій із хмарними технологіями. Встановлено, що система, яка впливає на забезпечення надійного збереження інформації у клієнтів може піддатися таким загрозам як сross-site-scripting, рhishing, трояни, віруси. Це пояснюється тим, що, як правило, споживачі працюючи із сервісом хмарних обчислень, застосовують Інтернет-браузер. Із ціллю оптимізації інформаційної безпеки на цьому рівні, потрібно на боці клієнта використовувати ліцензійні пакети антивірусних програм, засоби персонального брандмауера, засоби для шифрування даних чи інформації на диску, правильно налаштований Інтернет-браузер. Доведено, що безпека механізмів віртуалізації також впливає на забезпечення надійності віртуального середовища. Наприклад, якщо атака організована на монітор віртуальних машин, то зловмисник може непомітно для системи захисту, які знаходяться у віртуальних машинах може редагувати, копіювати чи блокувати інформаційних потік. Таким чином, якщо хакер отримає доступ до можливостей керування, то він зможе не просто редагувати дані, а й викрасти їх по всій віртуальній мережі. Тому для того аби уникнути цієї ситуації потрібно захистити до адміністрування чи серверів віртуальних машин. Крім цього, потрібно ще створити спеціалізовані засоби захисту інформації, які зможуть контролювати трафік усередині необхідного сервера. Водночас, дотримання елементарних правил протипожежної безпеки також важливе для безпечної роботи серверів.