Моделювання кластеризації землетрусів за допомогою методів машинного навчання - Проніна, О.; Якін, К. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2020)
Сейсмічний аналіз полягає у вивченні поширення пружних хвиль в товщі порід. Ґрунтуючись на принципах цього аналізу, доцільна побудова моделі, яка б описувала основні метрики поведінки земних ґрунтів під час землетрусів і яка могла б використовуватися для задач прогнозування сейсмічної активності в подальших дослідженнях. Робота присвячена моделюванню кластеризації землетрусів та візуалізації розподілу мейншокових процесів з використанням сучасних методів машинного навчання, таких як стохастичний t-розподіл та кластеризація. Розглянуто основні етапи побудови моделі для більш точного результату. Проведено моделювання на вибірки даних за останні сто років для перевірки адекватності розробленої моделі.