Механізми підвищення міцності стикових з’єднань гумо тросових канатів та стрічок. - Сай , O. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2020)
У статті розкрито механізми підвищення міцності стикових з’єднань гумотросових канатів та стрічок. Описано види з'єднань гумотросових канатів та стрічок. Здійснено аналіз переваг та недоліків кожного з видів з’єднання. Запропоновано механізми підвищення міцності стикових з’єднань гумотросових канатів та стрічок та обґрунтовано підхід до кожного механізму. Схематично представлено з’єднання без розшарування країв та клинове з’єднання. Запропоновано формулу для визначення рівня міцності стикових з’єднань гумотросових канатів та стрічок, де головним показником рівні міцності виступає якість стрічки та стику, що залежить від рівня зусилля виривання тросу з гуми. Здійснено числовий аналіз міцності стиків гумотросових канатів та стрічок в залежності від якості їх виготовлення та розкрито поняття сквіджу та залежність зусиллі виривання тросу з гуми від його товщини. У варіанті підвищення якості з’єднань гумотросових канатів та стрічок за рахунок використання потовщеної гуми, розкрито числове значення міцності стиків гумотросових канатів та стрічок.