Проектування фільтрів у цифровій обробці сигналів - Камєнєва , Ю. В.; ФедосовC. А.; Новосад, О. В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
Представлено комплексний огляд та аналіз сучасних підходів, методів і тенденцій у проектуванні цифрових фільтрів типу FIR і IIR у контексті цифрової обробки сигналів. Значну увагу зосереджено на аналізі методів оптимізації структури фільтрів, особливо з використанням алгоритмів, таких як диференціальна еволюція, яка продемонструвала переваги над традиційними генетичними алгоритмами при налаштуванні параметрів IIR-фільтрів. Для FIR-фільтрів розглянуто класичні методи, зокрема віконне зважування, метод найменших квадратів, алгоритм Паркса-Макклеллана та метод частотної вибірки. Також вивчено реалізацію фільтрів у середовищі Xilinx ISE з використанням мов опису апаратури (VHDL), з особливою увагою до архітектурних рішень, таких як дерево Уоллеса, множники Ведіка та Бута. Розробки оцінювались за такими критеріями, як затримка, частота роботи, площа логіки та енергоспоживання. Стратегічний вибір методологій реалізації та специфікацій проектування є вирішальним для досягнення ефективної схемної реалізації. Досліджено різні стратегії проектування цифрових FIR-фільтрів з використанням дерева Уоллеса і множення Ведіка, що призводить до зменшення затримки та підвищення робочої частоти, але збільшення площі. Навпаки, проектування Бута забезпечує помірну затримку, зменшену кількість часткових добутків і, як наслідок, високошвидкісні цифрові фільтри зі скінченною імпульсною характеристикою. Виявлено ключові характеристики, переваги, недоліки та сфери застосування різних методів проектування, а також досліджено роль оптимізаційних алгоритмів, апаратних реалізацій і специфічних вимог окремих застосувань (таких як обробка аудіо, зображень, комунікаційні системи та енергетичні системи) у виборі та розробці цифрових фільтрів