Теорія еволюції – суб’єктивні системи - Кащенко, Д. О. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
Представлено аналіз підходів до теорії еволюції та систем які її моделюють. Запропоновано біонічний підхід до побудови самоорганізованих систем, зокрема, використання індивідуального розвитку (онтогенезу) в суб’єктивних системах (моделі біологічного організму) як альтернативного методу розгортання структури складних інформаційних динамічних систем. Це дослідження започатковує спробу моделювання еволюційних процесів не з рівня філогенезу, як це типово для еволюційних алгоритмів, а з рівня онтогенезу, який служить фундаментальним шаром самоорганізації в реальних організмах і може забезпечити альтернативні шляхи розгортання системи. У статті розглядаються ключові погляди щодо концепції «еволюції» та пропонується аналіз еволюційних та генетичних алгоритмів, підкреслюючи їхні обмеження. Ці алгоритми зазвичай виконують прогнози на основі параметрів, заздалегідь визначених дослідниками, результати яких сильно залежать від точності їх даних. На противагу цьому, еволюція в біологічних організмах передбачає розгортання складних динамічних систем через численні взаємопов’язані функції, спрямовані на збереження цілісного функціонування організму та забезпечення його циклічного розвитку. Пропонується, щоб моделі не обмежувалися моделюванням природного відбору серед гіпотетичних агентів або геномів. Натомість, у статті пропонується застосовувати еволюцію на рівні онтогенезу, з використанням логічної моделі побудови суб’єктивних систем, сформованої по аналогії будови та функціонуванню органел звичайної живої клітини. Так як клітина, є початкова основа для будь-якої фізичної взаємодії з навколишнім середовищем. Це включає механізми структурної реконфігурації або повного функціонального перескладання, що дозволяє системі розгортатися з новими характеристиками