Система знищення fpv-дронів з керуванням по волоконно – оптичним лініям зв’язку за допомогою загороджень з імпульсним електричним розрядом - Зайцев, О. В.; Борисов , О. В.; Борисов , І. В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У статті описано інноваційний підхід до протидії FPV-дронам з оптоволоконною системою передачі управління через створення високотемпературних електротермічних бар’єрів. Методи руйнування оптоволоконного кабелю базуються на нагріванні або імпульсному розряді, що спричиняє пропалювання волокна при контакті з провідником. Порівнюються дві технології: постійний нагрів ніхромової струни та імпульсний розряд сталевого дроту. Надано технічне обґрунтування системи, з описом енергозбереження, високовольтного ключа та контролера, що дозволяє створити модульну мережу захисту для тилових об’єктів. Аналіз показує переваги імпульсної системи, зокрема її маскування, ефективність та можливість довгих секцій. Обґрунтовано вибір матеріалів та схеми реалізації для створення локальних зон високотемпературного руйнування оптоволокна. Запропонована технологія є перспективною для створення пасивних, безпечних та масштабованих засобів захисту об’єктів від безпілотних систем нового покоління, що використовують оптоволоконний канал управління