Науково-технічні основи ефективного функціонування телекомунікаційних мереж 6G - Городецька , О. С.; Будаш, М. В.; Павліченко , Ю. Ю.; Прикмета , А. В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У статті представлено комплексний аналіз ключових векторів розвитку технологій шостого покоління мобільного зв’язку (6G), що розглядається як основа побудови високопродуктивної, безпечної, адаптивної та енергоефективної інфокомунікаційної інфраструктури майбутнього. Досліджено сучасні наукові публікації, які висвітлюють стратегічні напрями еволюції бездротових мереж у контексті зростання вимог до швидкості передавання даних, затримки, масштабованості, надійності та безпеки. Обґрунтовано основні функціональні цілі 6G, зокрема досягнення терабітних швидкостей передавання, субмілісекундних затримок, підтримку масової гіперзв’язності, інтеграцію штучного інтелекту в керуванні мережею, забезпечення енергоефективності та захисту конфіденційності даних. Особливу увагу приділено перспективним технологіям, які формують технічний фундамент 6G: терагерцовим комунікаціям, massive MIMO, голографічному зв’язку, когнітивному керуванню спектром, блокчейн-рішенням, квантово-безпечним протоколам, енергоавтономним пристроям і edge/fog-computing. Проведено систематизацію основних викликів, серед яких виділено складність використання THz-діапазону, зростання кіберзагроз, відсутність стандартизації для надвисоких частот, вимоги до енергоспоживання та етичні аспекти використання ШІ. У процесі дослідження визначено архітектурні підходи до реалізації 6G, включаючи оркестрацію на основі ШІ, децентралізацію сервісів, підтримку новітніх сценаріїв (AR/VR/XR, IoNT, BCI, голографічна комунікація), гнучке управління ресурсами та інтеграцію наземних і неназемних сегментів. Окреслено стратегічні напрями подальших наукових досліджень: розвиток наноелементної бази для антен і сенсорів, моделювання інтелектуального керування мережею, удосконалення захищених протоколів обміну та розробка стандартизованих методів валідації продуктивності. Запропонований аналіз закладає концептуальну основу для розроблення надійної та масштабованої архітектури мереж шостого покоління.