Сценарії застосування технологій 6G-IoT в інфокомунікаційних мережах нового покоління - Васильківський , М. В.; Грабчак, Н. В.; Бриль, Д. Р.; Олійник , А. О. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У статті досліджено архітектурні, функціональні та технологічні аспекти формування інтелектуального міського середовища на основі Інтернету речей (IoT) і технологій шостого покоління мобільного зв’язку (6G). Представлено концептуальну модель смарт-міста з урахуванням особливостей масштабованої IoT-інфраструктури, децентралізованої обробки даних та застосування штучного інтелекту (AI) для оптимізації міських процесів. Проаналізовано ключові вектори впровадження IoT у розумних містах: моніторинг навколишнього середовища, енергоменеджмент, транспортна логістика, керування відходами, забезпечення безпеки та комунікація з громадськістю. Розкрито потенціал технологій 6G як основи надшвидкої, масштабованої, інтелектуалізованої комунікаційної платформи, що підтримує реалізацію концепцій доповненої/віртуальної реальності (AR/VR), голографічного зв’язку, автономного транспорту, телемедицини та дистанційної освіти. Окрема увага приділена впливу мереж 6G на розвиток медичних сервісів нового покоління: віддалені консультації, хірургія в реальному часі, безперервний моніторинг пацієнтів за допомогою IoMT, використання AI у діагностиці й плануванні лікування, захист конфіденційних медичних даних. Описано перспективи інтеграції автономного транспорту з інфраструктурою мереж 6G для підвищення безпеки, ефективності мобільності та екологічної стійкості в умовах урбанізації. Акцентовано увагу на синергії AI, edge/fog-комп’ютингу, квантової криптографії, блокчейну та віртуалізованих мереж у межах міського керування та цифрового контролю. Визначено виклики впровадження: технічні обмеження високочастотного зв’язку, забезпечення кіберзахисту, нормативно-правова адаптація, цифрова нерівність, складність міжмережевої інтеграції та необхідність стандартизації. На основі отриманих результатів запропоновано стратегічні підходи до формування стійкої, адаптивної, високотехнологічної та інноваційно орієнтованої урбаністичної інфраструктури майбутнього, здатної підтримувати інтелектуальні сервіси й сталий розвиток.