Метод виявлення вторгнень у безпроводових сенсорних мережах на основі правил специфікації та штучної нейронної мережі - Артюх, С. Г. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
Використано ймовірнісну (стохастичну) стратегію моніторингу, засновану на байєсівській рівновазі Неша, що дало змогу агентам ВВ автоматично оптимізувати свою поведінку залежно від поточного рівня загроз і власних ресурсів, а також динамічно змінювати свої стратегії, забезпечуючи гнучкість й адаптивність системи до змін у поведінці зловмисних вузлів. Розроблено правила специфікації, які базуються на комбінуванні показників сенсорних вузлів, що впливають на якість передачі інформації. Стан вузлів відстежується агентами виявлення вторгнень, які пасивно моніторять мережу. Використано багатошарову нейронну мережу для динамічного оновлення порогових значень показників сенсорних вузлів у базі даних правил специфікацій, що використовуються агентами виявлення вторгнень. Розроблено та формалізовано метод виявлення вторгнень у безпроводових сенсорних мережах завдяки поєднанню ймовірнісної стратегії моніторингу агентами виявлення вторгнень стану сенсорного вузла на основі рівноваги Неша, правил специфікації комбінування показників сенсорних вузлів та детектування аномальної вузлів з використанням багатошарової нейронної мережі дало змогу адаптивно відстежувати аномалії та виявляти атаки мережевого рівня, запобігаючи небезпечному впливу зловмисних вузлів завдяки їх блокуванню