Інтерактивне табло на адресних світлодіодах - Салтовський, Б. Г. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
Стаття присвячена проблемі оперативного інформування населення про надзвичайні ситуації за допомогою сучасних IoT-технологій. Автором розглянуто недоліки традиційних систем оповіщення, зокрема механічних сирен та радіотрансляційних мереж, які мають обмежений функціонал і не забезпечують деталізованої інформації. У роботі обґрунтовано доцільність створення інтерактивного табло на основі адресних світлодіодів, здатного відображати візуальні сигнали, графічні повідомлення та супроводжувальні звукові індикатори. Апаратна частина розробки побудована на мікроконтролері ESP32 з інтегрованими модулями Wi-Fi та Bluetooth, що дозволяє отримувати актуальні дані через API UkraineAlarm. Візуальна індикація реалізована за допомогою світлодіодної матриці WS2812B, а звукове дублювання забезпечується аудіомодулем MAX98357. У статті детально описано архітектуру програмної частини, включаючи модулі роботи з мережею, API, відображення даних та конфігурації пристрою. Автор продемонстрував результати тестування прототипу, який забезпечує швидкий час реакції (близько 2 секунд) та стабільну роботу навіть за умов перебоїв з’єднання. Отримані результати свідчать про високу ефективність інтерактивного табло як засобу цивільного захисту. У перспективі пропонується розширення функціоналу, інтеграція з мобільними застосунками та використання алгоритмів штучного інтелекту для прогнозування загроз, що підвищить рівень безпеки населення.