Енергоефективна автономна система вентиляції теплиць з дистанційним інтелектуальним управлінням - Багнюк, Н. В.; Бортник, К. Я.; ЛавренчукC. В.; Михальчук, М. А. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
В статті розроблено автономну систему вентиляції тепличної системи із живленням від сонячної енергії та дистанційним смарт-керування, яка включає сонячну панель, акумулятор та контролер заряду, вентилятор/обігрівач як виконавчі пристрої, сенсори температури та освітленості, контролер. При цьому програмна логіка керування інтегрована в середовищі Node-RED, реалізувавши зчитування показників температури та освітленості, алгоритм автоматичного включення/вимкнення вентиляції при перевищенні заданого порогу температури, аналіз рівня освітленості як умовного індикатора інтенсивності генерації сонячної енергії. Система забезпечує автономне енергоживлення системи шляхом оптимізації споживання електроенергії відповідно до наявного заряду та умов освітлення. Для цього необхідно розробити графічний інтерфейс для моніторингу параметрів у Node-RED, що дозволяє користувачу в реальному часі спостерігати за температурою, станом вентиляції та живлення та виконати тестування системи в умовах реальної теплиці, оцінити стабільність роботи, енергоефективність та адаптивність до змін кліматичних і енергетичних умов