Проєктування інформаційної системи підтримки освітніх процесів ЗВО - ПетренкоC. В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У статті досліджуються актуальні питання проєктування сучасної інформаційної системи, призначеної для ефективної підтримки освітніх процесів у закладах вищої освіти (ЗВО). В умовах посилення цифровізації освітнього середовища, постійного розвитку інформаційної інфраструктури та зростання вимог до прозорості й оперативності управління освітньою діяльністю, важливого значення набуває побудова гнучких і масштабованих інформаційних платформ. Автором здійснено аналіз існуючих підходів до організації інформаційних систем у вищій освіті, на основі якого запропоновано модель, що базується на принципах предметно-орієнтованого проєктування (Domain-Driven Design, DDD). Запропонована модель дає можливість чітко структурувати освітні процеси, відобразити внутрішню логіку діяльності закладу та забезпечити зручну взаємодію між різними категоріями користувачів. Визначено основні компоненти запропонованої інформаційної системи: модулі управління контингентом здобувачів освіти, адміністрування навчальних планів і програм, модуль оцінювання та формування офіційних документів (зокрема додатків до дипломів). Особливий акцент зроблено на забезпеченні високого рівня інформаційної безпеки та захисту персональних даних шляхом централізованої авторизації на основі протоколу OAuth2 і застосування JWT-токенів. Крім цього, описано переваги мікросервісної архітектури системи, яка передбачає використання окремих баз даних для кожного модуля, що забезпечує незалежність компонентів, простоту їх масштабування та ефективну підтримку системи загалом. Автор окреслює перспективи подальшого розвитку інформаційної системи за рахунок інтеграції додаткових сервісів, використання аналітики та інтелектуальних систем, що дасть змогу значно розширити функціональні можливості й підвищити якість управлінських рішень у ЗВО.