Розвиток методів консолідації інформації у системах з ситуаційною обізнаністю - Буров, Є. В.; Веремеєнко , А. А.; Жовнір, Ю. І.; Захарія, О. В.; Павлів, І. І. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
Науковий напрямок консолідації інформації та побудови систем з ситуаційною обізнаністю набуває особливої актуальності у зв’язку з розвитком інтелектуальних автономних агентів та систем на основі штучного інтелекту. Розроблення ефективних методів об’єднання, узгодження та представлення інформації відіграє ключову роль у підвищенні адаптивності, точності та контекстної обізнаності сучасних цифрових систем. Для подальшого розвитку цього напряму важливо здійснити всебічний аналіз попередніх досягнень, адже більшість новітніх розробок спираються на вже сформовані підходи, архітектури та перевірені практики. У цій роботі представлено огляд наукових підходів і проаналізовано основні тенденції розвитку методів консолідації інформації у системах з ситуаційною обізнаністю. Зокрема, розглянуто ключові терміни, етапи розвитку концепції ситуаційної обізнаності, способи представлення знань, роль онтологічних моделей, підходи до опрацювання нечіткої та контекстної інформації. Визначено актуальні виклики, відкриті питання та окреслено перспективні напрями подальших досліджень