Мультирівнева організація рендерингу у моделюванні інтерактивних карт - Христинець, А. О.; Суринович, О. М.; Муляр, В. П.; Пех, П. А.; Христинець , Н. А. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У роботі розглянуто проблему оптимізації рівня деталізації LOD у інтерактивних 3D-картах, що використовуються для візуалізації просторових даних у реальному часі. Запропоновано математичну сигмоїдну логістичну модель, яка враховує ключові параметри: відстань до об’єкта, кут огляду камери, поточне навантаження на CPU/GPU та ресурсність пристрою. Показано, що застосування логістичної функції дозволяє адаптивно та плавно регулювати рівень деталізації, забезпечуючи оптимальний баланс між якістю зображення та продуктивністю рендерингу. Теоретично обґрунтовано формули, які описують залежність LOD від вхідних параметрів, а також запропоновано метод дискретизації рівнів деталізації. Проведено аналіз впливу окремих факторів на значення параметра φ, що визначає ступінь деталізації. Експериментально підтверджено коректність моделі на прикладі складної сітки полігонів із понад 400 тисячами ребер. Отримані результати демонструють, що модель дозволяє значно знизити навантаження на графічну систему без втрати важливих візуальних деталей на карті. Запропонований підхід є універсальним і може бути застосований для адаптивного рендерингу у різних геоінформаційних системах. Робота відкриває перспективи для подальшого розвитку моделей із урахуванням додаткових параметрів і інтеграції із сучасними алгоритмами оптимізації.