Побудова теплової карти покриття Wi-Fi за допомогою ІоТ-модуля ESP8266 - Доценко , Д. В.; Пузирьов , С. В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У статті запропоновано концепт апаратно-програмного комплексу для побудування теплової карти Wi-Fi на базі IoT-модуля ESP8266 з вбудованим WiFi-модулем. На основі аналізу існуючих публікацій та відкритих проєктів було виявлено, що існуючі інструменти та рішення не дозволяють з достатньою точністю будувати теплові карти WiFi. Також важливою проблемою є наявність артефактів та хибних зон, які потрібно відфільтрувати. Розроблено методику побудови теплової карти WiFi-покриття в приміщенні на основі RSSI бездротової мережі. Сканування бездротових каналів включає пошук за SSID з опціональною фіксацією BSSID (щоб уникнути стрибків між радіомодулями з однаковою назвою мережі). Початкове положення визначається як найближча позиція до точки доступу і може бути довільною. Після фіксації положення запускається сканування приміщення за квадратною спіраллю з фіксованим кроком. Отримані дані зберігаються у форматі CSV через Serial-інтерфейс і одночасно передаються на сервер за протоколом MQTT у форматі JSON (формати можуть бути довільними). Візуалізація даних здійснюється за допомогою Python та відповідних бібліотек (NumPy/SciPy/Matplotlib) методом griddata із маскуванням країв. Передбачена побудова окремих карт для кожного BSSID. В результаті проведених експериментів було протестовано методику та апаратно-програмний комплекс для збору даних теплової карти. Виявлено досить суттєвий вплив на рівень та якість сигналу наявність сторонніх людей та предметів, особливо металічних саме поблизу точки доступу. Найбільш якісний результат було отримано по скануванню BSSID.