Інформаційна технологія опрацювання та аналізу електрокардіосигналів з врахуванням їх морфологічних та ритмічних ознак - Сверстюк, А. С.; Мосій, Л. Є. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У статті представлено комплексну дворівневу інформаційну технологію опрацювання та аналізу електрокардіосигналів, яка інтегрує експрес-метод кардіодіагностики на основі функцій амплітудної та часової варіабельності для використання в екстремальних умовах та детальний математичний апарат на основі циклічних випадкових процесів для повного аналізу морфологічних і ритмічних ознак сигналу. Розроблена технологія включає структурну схему з блоками попередньої обробки, сегментації, формування функції ритму, статистичної обробки та класифікації, що дозволяє використовувати її як для швидкої діагностики критичних станів (екстрасистолія, фібриляція), так і для планової детальної кардіодіагностики. Також проведено систематизацію та класифікацію існуючих методів аналізу амплітудної варіабельності електрокардіосигналу