Модель інтерфейсу користувача системи сортування структурованих даних. - Овсяк, В. К.; Турчак, В. Р. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
Сортування табличних даних є ключовим етапом обробки структурованої інформації, що застосовується під час аналізу технічних списків, зокрема переліків охоронних сповіщувачів, або підготовки аналітичних матеріалів. У статті представлено методику і модель розроблення інтерактивного вебінтерфейсу для сортування табличних структур, який забезпечує завантаження файлів (зокрема Excel) і впорядкування в браузері без потреби у встановленні додаткового програмного забезпечення. Інтерфейс підтримує режими ручного, покрокового (з проміжним відображенням результатів) і автоматичного сортування, даючи змогу задавати пріоритетні критерії: зростання, спадання, алфавітне впорядкування або фільтрацію за текстовим запитом. Інтерфейс складається з головного вікна, вікон вибору файлу, налаштування параметрів, пріоритетів, часткового збігу, вибору режимів упорядкування та фінального відображення результатів. Кожне вікно описано як впорядкована n-ка з елементами керування (кнопки, чекбокси, текстові поля). Модель деталізує логіку переходів між вікнами, механізми ініціалізації змінних і обробки помилок, що забезпечує інтуїтивну взаємодію з користувачем. Технічна реалізація виконана з використанням HTML, CSS, JavaScript і бібліотеки XLSX, а алгоритм сортування побудовано на принципах динамічно-наслідкового обмеженого переміщення даних. У практичній частині статті наведено фрагмент реалізації: демонструються скріншоти інтерфейсних вікон і приклад послідовної роботи системи на даних про охоронні сповіщувачі, що підтверджує ефективність моделі як для числових, так і для текстових полів. Тестування засвідчило гнучкість і продуктивність рішення, яке спрощує аналіз даних і є придатним для навчальних, офісних та прикладних застосувань. Наукова новизна полягає у формалізації взаємодії користувача з інтерфейсом сортування через множини та впорядковані кортежі, що описують стани системи й дії користувача, забезпечуючи повну логічну визначеність усіх переходів. Формальна модель забезпечує теоретичну основу для масштабування, а використання вебтехнологій гарантує доступність і простоту інтеграції. Порівняно з аналогами, розроблений інтерфейс вирізняється інтерактивністю, підтримкою текстових запитів і чіткою формалізацією логіки взаємодії, що підвищує його конкурентоспроможність.